Eduskuntavaalit 2023
Olen Leena Lyytinen, kasvatustieteen maisteri ja varhaiskasvatuksen opettaja Jyväskylästä. Olen toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja Jyväskylän vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja sekä Keski-Suomen maakuntahallituksen toinen varapuheenjohtaja.
Politiikassa olen ollut mukana vuodesta 2017 ja toiminut näiden vuosien aikana mm. sivistyslautakunnan puheenjohtajana ja Jyväskylän vihreiden puheenjohtajana sekä lukuisissa muissa luottamustehtävissä, kuten osuuskauppa Keskimaan edustajistossa, perheasiain neuvottelukeskuksen ja palvelevan puhelimen yhteisjohtokunnassa, Keski-Suomen vihreiden piirihallituksessa ja Jyväskylän Kesäyliopistosäätiön hallituksessa. Osa tehtävistä on päättynyt, osa jatkuu edelleen.
Olen profiloitunut vahvasti varhaiskasvatuksen puolestapuhujana, mutta nyt haluan keskittää voimavarojani erityisesti ekologian huomioivaan, kestävään ja realistiseen talouspolitiikkaan. Talous on poliittisen päätöksenteon kovaa ydintä ja vasta nyt alamme herätä luonnon monimuotoisuuden ja kestävän talouskasvun väliseen kytkökseen.
Talous on sovitettava yhden planeetan kantokykyyn. Vaihtoehtoja ei ole. Jos monimuotoinen luontomme heikkenee entisestään, romahtaa myös globaali talous. Tulevaisuuden talouskasvu, innovaatiot ja teollisuus rakentuvat kestävälle pohjalle riippumatta Suomen toimista. Näissä vaaleissa on kyse siitä, ymmärtääkö tuleva eduskunta kehityksen hyödyt, vai jatkaako se neliraajajarrutusta ja ympäristölle haitallista yritystukipolitiikkaa. Toistaiseksi muilta puolueilta ei ole tullut realistisia avauksia näihin kysymyksiin.
Kestävä talouskasvu rakentuu tulevaisuudessakin tuottavuuden sekä viennin kasvun varaan ja siihen tarvitsemme rohkeita ja kasvuhakuisia yrityksiä. Tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin satsaamisen lisäksi on pidettävä huolta siitä, että yrityksillä on edellytyksiä kasvaa ja kansainvälistyä planeetan kestokyvyn rajoissa. En pidä koulutus-, kulttuuri ja liikuntapalveluihin kohdistuvien leikkausten torppaamista realistisena ilman kestävää talouskasvua.
Tulevilla hallituskausilla Suomen valtion talous on myös saatettava kestävälle uralle. Tarvitaan priorisointia, koska pienemmillä euroilla ei nykyisiä palveluja ole mahdollista tuottaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan yritykset ja yhteisöt on otettava mukaan kestävän vaurauden ja hyvinvoinnin rakentamiseen. On myös ymmärrettävä, että planeettamme ei kestä nykyistä tapaamme elää. Niin kipeää kuin se ehkä tekeekin, meidän ihmisten on osattava myös luopua.
Seuraavan kahdeksan vuoden aikana tulemme näkemään mm. sopeutuksia, leikkauksia, verotuksen ja sosiaaliturvan uudistamista sekä ennen muuta rakenteellisia uudistuksia. Minä haluan osaltani varmistaa, että tarvittavat toimet tehdään inhimillisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.