Huolta hyvinvoinnista ja rajapinnoista – ryhmäpuheenvuoro vuoden 2022 arviointikertomuksesta
Vihreän valtuustoryhmän puolesta kiitos tarkastuslautakunnalle kattavasta arviointikertomuksesta.
Viime vuotta leimasi hyvinvointialueen aloittamiseen valmistautuminen ja arviointikertomusta tuleekin tarkastella tämä näkökulma huomioiden. Arviointikertomuksen merkittävin anti on ennen muuta tulevan vuoden talousarvion suunnittelun sekä talouden tasapainottamisen tukena. Myös tämän päivän muut kokousasiat linkittyvät tähän kokonaisuuteen.
Hyvät valtuutetut, arviointikertomusta ei tule tarkastella vain edellisen vuoden arviointina, vaan sen tulee olla evästystä siihen, mihin asioihin meidän tulee kiinnittää jatkossa huomiota.
Talouspaineet ovat kovat ja huoli talouden tilasta on läpi puoluekentän jaettu, samoin tahtotila kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Keinoihin arviointikertomus antaa hyvää selkänojaa.
Vihreä valtuustoryhmä haluaa nostaa esiin tiiviisti muutaman asian, joiden katsomme olevan merkityksellisiä myös talouden suunnasta päätettäessä.
Hyte-työn rajapinnat ovat laajat. Ne ulottuvat kaupungin eri aloilta järjestötoimintaan, harrastamiseen ja hyvinvointialueen vastuulla olevaan työhön. Meidän tulee pitää huolta siitä, että emme rakenna siiloja etupainotteisesti sinne, missä niitä ei vielä ole. Hyvinvointialueen käynnistyminen ottaa oman aikansa, eikä myllerrysvaiheen keskellä ole syytä luoda kaupungille sellaisia vastuita, jotka tosiasiallisesti kuuluvat hyvinvointialueelle. Tässä on oltava tarkkana ja luotettava yhteistyön voimaan päällekkäisten rakenteiden sijaan, vaikka tunnusluvut näyttäisivätkin hetkellisesti huonoilta.
Tämän kaupungin tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Olemme ennen muuta sivistys- ja koulutuskaupunki ja tämän olemme myös strategiassamme linjanneet.
Lasten ja nuorten näkökulmasta haluamme nostaa esiin sen, että vaikka Jyväskylän tunnusluvut ovatkin joissain tapauksissa valtakunnan lukuja parempia, on meilläkin menty heikompaan suuntaan ja polarisaatiokehitys on edelleen voimissaan. Esimerkiksi koulu-uupumus ja ahdistuneisuus ovat kasvaneet. Myös sairauspoissaolot ovat kääntyneet jälleen vuonna 2023 hurjaan kasvuun, vaikka vuosi 2022 tarjosikin tämän osalta hieman valoa.
Hurjaa on myös tieto kouluruokailun tilasta. Yhä useampi jättää kouluruuan syömättä. Syyttävä sormi osoittaa herkästi lasten ja nuorten sekä kotien suuntaan, mutta meillä päättäjillä on myös peiliin katsomisen paikka. Lapsia ja nuoria on yksinkertaisesti liikaa nykyisten seinien sisällä ja kiire sekä ahtaus näkyy konkreettisestin ruokailuissa. Tämä käy ilmi arviointikertomuksesta.
Nämä pari esimerkkiä kertovat meille suoraa faktaa siitä, kuinka päätökset voivat vaikuttaa pitkällä aikavälillä taloutta heikentävästi. Kuluvan vuoden osalta pääsemme vaikuttamaan arvioitaviin kohteisiin ja arvioinnin sisältöihin. Tätä mahdollisuutta meidän tulee nyt käyttää ja valita arvioitavaksi sellaisia kohteita, joista voimme saada vastaavanlaista dataa lisää. Vain siten voimme kehittää kaupunkiamme kestävään suuntaan taloushuolienkin keskellä.