Vaikuttavat peruspalvelut lähelle

17.01.2022

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Palveluja ei järjestetä palvelujen itsensä vuoksi, vaan ihmisille ja ihmisten tarpeisiin. Osa ihmisistä elää elämänsä varsin vähäisillä kontakteilla julkiseen terveydenhuoltoon ja sosiaalihuoltoon. Tarttumapintaa näihin on tuskin lainkaan. Osa ihmisistä taas tarvitsee vahvaa sosiaali- ja terveyshuoltoa elämänsä alkumetreiltä asti, voimatta varsinaisesti vaikuttaa omiin tarpeisiinsa millään muotoa. Osa meistä ihmisistä sairastuu äkillisesti ja tarvitsee määräaikaisesti vaikkapa viiden vuoden ajan kattavat palvelut, jonka jälkeen pärjää taas vähemmällä. Tarinoita on yhtä monta kuin on kertojaakin ja siksi sote-palveluista puhuttaessa yleistys on äärimmäisen hankalaa. Minä koitan tässä yhteydessä avata omia ajatuksiani pienen siivun verran.

Vaikuttavuuden, peruspalveluiden ja lähellä olevien palvelujen määrittelyt voisivat olla omia kokonaisuuksiaan kaikki.  Päätin kuitenkin vuodattaa ajatuksiani tästä teemasta yhteen tiivistettynä, jolloin tuloksena on kutakuinkin ajatuksen virtaa ja ripaus omia kokemuksiani havainnollistamaan pointtiani. Toivottavasti tästä kirjoituksestani pääset kurkistamaan minun tapaani ajatella sinänsä monimutkaista asiaa. Laitathan viestiä, jos toivot minun täsmentävän itseäni!

Eri elämäntilanteissa tarvitsemme erilaisia palveluja. Elämänkaaren alkuvaiheilla tarpeen painopiste on neuvolassa, koulu- ja opiskeluikäisenä kouluterveydenhuollossa ja oppilashuollossa, työikäisenä sekä sen jälkeen työkykyä ylläpitävässä, laaja-alaisessa perusterveydenhuollossa ja elämän loppuvaiheilla ikäihmisille räätälöidyissä, varsin yksilöllisissä palveluissa. Huom! Tämä jako on äärimmäisen karkea, esimerkinomainen jako, eikä ota huomioon kaikkia mahdollisia tarpeita ja näkökulmia.

Olen puhunut aidosti vaikuttavien palvelujen puolesta niin pitkään kuin muistan. Vaikuttava palvelu tarkoittaa sitä, että kun ihminen tulee palvelujen piiriin minkä tahansa pienen pulman tai henkeä uhkaavan, suuren kriisin kanssa, tulee hänen saada juuri sillä hetkellä tarvitsemansa apua ja tukea. Oleellista on objektiivisesti mitattavan onnistumisen (esimerkki: alkaako murtunut ja kipsattu raaja todennetusti luutua) lisäksi se, kokeeko ihminen hoidon tai avun auttaneen.

Minä sairastan vaikeaa migreeniä, kuten noin puoli miljoonaa muutakin suomalaista. Migreeni on yleisin neurologinen sairaus, joka heikentää merkittävästi työkykyä. Kuten niin moni muukin kipusairaus, myös tämä oireilee yksilöllisesti, eikä sama hoito tehoa kaikkiin. Oleellista ei siis ole niinkään se, saako jokainen migreenipotilas yhdenvertaisesti samaa hoitoa ja samanlaisen lääkityksen, vaan se, vaikuttaako annettu hoito eli kokeeko migreenikko itse sairautensa helpottuvan. Migreenin vaikuttava hoito ei edellytä erikoissairaanhoitoa, vaikka näin toisinaan kuvitellaan. Migreeni on hoidettavissa vaikuttavasti perusterveydenhuollossa, vaikka siellä omalla sote-asemalla, omalääkärin vastaanotolla. Oleellista on luottamus ja pitkäkestoinen hoitosuhde, jossa otetaan ihminen huomioon kokonaisuutena.

Tapoja hoitaa yleistä, vaikkakin monimutkaista sairautta, on paljon. Yhdelle riittää Burana ja rentoutuminen, toinen tarvitsee suonensisäisen lääkityksen ja hermopuudutteet. Yksi syö estolääkkeeksi beetasalpaajaa, toinen epilepsialääkkeitä, kolmas trisyklisiä masennuslääkkeitä, neljäs saa Botox-pistoksia, viides piikittää biologisia lääkkeitä ja kuudes selviää arjesta edes suurinpiirtein näiden lääkkeiden yhdistelmällä. Ja vaikka lääkityksellä saataisiin kipua lievitettyä, on kipukroonikko usein henkisesti riekaleina. Vaativampi lääkehoito vaatii usein neurologian erikoislääkärin vastaanottoa. Tähän mennessä terveyskeskuslääkäri on voinut laittaa lähetteen erikoissairaanhoitoon ja potilas on jäänyt kipujensa kanssa odottelemaan vastaanottoaikaa. Kun kutsu sitten joskus tulee, on vastassa lääkäri, joka ei välttämättä tunne potilashistoriaa, eikä kiireen vuoksi ehdi paneutua syvällisesti tapaukseen. Lopputulemana on usein jälleen uusi resepti ja kuukausien odotus. 

Entäs jos hoidosta olisikin vastannut se omalääkäri koko ajan ja hän olisi vain konsultoinut erikoislääkäriä? 

Entäs jos sieltä omalääkärin vastaanotolta saisikin suoraan etäyhteyden erikoissairaanhoidon puolelle?

Entäs jos erikoissairaanhoidon palvelut olisivatkin saatavilla siellä omalla sote-asemalla silloin, kun sairauden hoito ei välttämättä tarvitsisi fyysistä kontaktia erikoissairaanhoitoon?

Minulla on kokemusta tästä kaikesta ja siksi käytän juuri tätä esimerkkinä vaikuttavista peruspalveluista puhuessani.

Vaikuttava hoito tarkoittaa yksilöllistä hoitoa, joka paitsi parantaa asiakkaan tai potilaan elämänlaatua, vie myös pois fyysistä ja/tai henkistä kipua. Vaikuttava hoito antaa ihmiselle mahdollisuuden elää hyvää tai edes lähes hyvää elämää. Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, joka tulee kohdata palvelujen viidakossa kokonaisena ja kaikkinensa.

Kun minä jouduin ensimmäisen kerran sairaalaan, oli nuorin lapseni vasta vauva. Sairaalassa hoidettiin vain kipua ja minut kotiutettiin tilassa, jossa en pysynyt kunnolla pystyssä ja sain kouristuskohtauksia pienestäkin ponnistelusta. Kotona makasin olohuoneen lattialle tuodulla patjalla, imetin vauvaani ja soittelin lapsiperheiden kotipalveluun saadakseni apua kotiin. Myöhemmin taistelin vuosia sosiaalitukiviidakossa lähetellen b-lausuntoja eri tahoille. Olisin tarvinnut tuekseni edes sen yhden ihmisen, joka olisi auttanut läpi tuon viidakon. Yhteiskunnan varoja olisi säästynyt ja minä, pikkulapsiperheen vanhempi, olisin takuulla voinut paremmin.

Kun puhun vaikuttavista peruspalveluista puhun siis siitä, että ihan siellä ensimmäisellä palveluportaan tasolla olisi ihminen, joka ottaa kopin palvelujen piiriin tulevasta toisesta ihmisestä ja kulkee rinnalla niin pitkään kuin tarvitsee. Moni elämässä vastaan tuleva pulma, ongelma tai sairaus olisi hoidettavissa ja ratkaistavissa kevyillä toimenpiteillä, nopeasti, joustavasti ja lähellä kotia. Jos varhaisen vaiheen puuttuminen ei onnistu, alkaa pulma kasvaa ja monimutkaistua. Ennen kuin huomaammekaan, on ratkottavana alkuperäisen syyn lisäksi kolme muutakin asiaa, eikä kukaan enää täsmälleen tiedä mistä mikäkin johtuu. Liian usein ratkaisuna on tällöin kallis erikoissairaanhoito kaukana kotoa. 

Tuon migreenikon esimerkkini voi siirtää lähes mihin tahansa sairauteen tai pulmaan. Usein ensimmäinen kontakti on se tärkein kontakti: kun ihminen ottaa yhteyttä ja kokee tulleensa kuulluksi ja otetuksi vakavasti, vaikuttaa se parhaimmillaan positiivisesti koko prosessiin. Kun jatkossa sama ihminen ottaa yhteyttä ja vastassa on tuttu ihminen, joka tuntee ihmisen ja hänen tarinansa, voidaan vaikuttavaa työtä jatkaa yhdessä. Voisin puhua ja kirjoittaa tästä loputtomiin.

Vaikuttavat peruspalvelut lähellä ihmistä on mahdollista saavuttaa saumattomalla yhteistyöllä eri toimijoiden kesken. Osa käyttää mieluummin digitaalisia palveluja silloin, kun se on mahdollista, osa tarvitsee ehdottomasti fyysisen kontaktin hoitavaan tahoon. Molempiin tulee olla mahdollisuus. Vaikuttavuutta on inhimillisyys, asiakkaan ja potilaan osallisuus, oikea hoito ja apu oikeaan aikaan sekä ihmisen kohtaaminen kokonaisuutena.


Leena Lyytinen - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita