Valtuustoaloite päiväkotien ja koulujen piha-alueiden muuttamisesta viherpihoiksi
Jätetty 26.10.2020
Käsitelty
Jyväskylän varhaiskasvatuksessa on otettu ilahduttavalla tavalla luonto- ja liikuntapainotteisuus osaksi arkea. Valitettavasti erityisesti luontopainotteisuus metsäretkineen osana varhaiskasvatuksen arkea näyttää rajoittuvan vain osaan päiväkoteja. Jyväskylän omassa varhaiskasvatussuunnitelmassa luonnon merkitys on kytketty ensisijaisesti ympäristökasvatukseen, luontoelämyksiin ja liikunnan monipuolisuuteen.
Uusimman tutkimustiedon valossa monimuotoisen luontokosketuksen merkitys lapselle on kuitenkin edellä mainittua laajempi. "Luonnonvarakeskuksen tutkijan johtamassa kokeellisessa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa maailmassa, että 3-5-vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely parani, kun päiväkotien pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Korkea hygieniataso, urbaani elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Yksipuolinen mikrobisto lisää immuunijärjestelmän häiriöiden, kuten atopian, diabeteksen, keliakian ja allergioiden riskiä."
On ymmärrettävää, että kaikkia jyväskyläläisiä varhaiskasvatukseen osallistuvia lapsia ja varsinkaan koulujen oppilaita ei viedä metsään viitenä päivänä viikossa, joten on syytä tuoda luonto jokaisen lapsen luokse.
Me allekirjoittaneet esitämme, että jokaiseen Jyväskylän päiväkodin ja peruskoulun pihaan tuodaan lapsimäärään nähden riittävän suuri määrä metsäpohjaista kasvustosta, kuten kunttaa, siirtonurmea tai istutuslaatikoita ja Jyväskylän Tilapalvelu -liikelaitos ottaa tämän talonrakentamisen pihasuunnittelussa huomioon. Myös esimerkiksi niittykaistaleet, lahopuuaidat ja hyönteishotellit koulujen ja päiväkotien pihoilla toisivat lapsille mahdollisuuden luontokokokemukseen ja tukisivat samalla luonnon monimuotoisuutta.