Valtuustoaloite traumainformoidun työotteen jalkauttamisesta Jyväskylän palveluihin
Jätetty 7.12.2020
Käsitelty
Jyväskylän kaupunginvaltuutetut yli puoluerajojen ovat ottaneet useassa puheenvuorossaan esiin ennaltaehkäisevän sekä hallinnonalat ylittävän työn merkityksen. Tavoitteena on ehkäistä ongelmien kasaantumista, karsia päällekkäisiä toimintoja sekä panostaa aidosti ja tutkitusti vaikuttaviin palveluihin. Pelkällä rakenteiden kehittämisellä ei kuitenkaan saada aitoa vaikuttavuutta aikaiseksi, vaan tarvitaan lisää välineitä ja ymmärrystä ihmisten traumainformoituun kohtaamiseen kaikkialla palveluissamme.
Traumainformoitu kohtaaminen tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikissa kohtaamisissa huomioidaan ihmisten tunnehaavat, jotka vaikuttavat käytökseemme. Pyrkimys on siis ymmärtää syitä käytöksen taustalla ja luoda jokaisesta kohtaamisesta korjaava kokemus. Traumainformoitu työ ei ole yksilöön kohdistuva hoitomuoto, vaan kyse on koko työyhteisön ja organisaation muuttamisesta traumainformoiduksi. Tästä hyötyy palveluidemme piirissä olevien jyväskyläläisten lisäksi myös koko työyhteisö.
Organisaatiotasolla tavoitteena tulee olla koko Jyväskylän muuttaminen kaupungiksi, jossa kaupunkilaiset tulevat kohdatuksi turvallisessa ilmapiirissä, joka tietää trauman yleisyydestä väestötasolla, tunnistaa trauman merkit ja oireet, osaa toimia taumatietoisesti kaikissa arjen vuorovaikutustilanteissa ja ehkäisee uudelleentraumatisoitumista palveluiden piirissä.
Traumainformoitu työote on levinnyt laajalle englanninkielisissä maissa ja viimeisen parin vuoden aikana myös suomalaisen osaaminen on kasvanut merkittävästi. Kaupunkistrategiamme yhtenä keskeisenä kärkenä on osallistuvat ja hyvinvoivat asukkaat. Hyvinvoinnin ytimessä on ihminen, joka tulee lämpimästi kohdatuksi kaikissa arjen tilanteissa juuri sellaisena kuin on.
Me allekirjoittaneet haluamme tehdä Jyväskylästä ensimmäisen kaupunkiorganisaation Suomessa, jossa traumainformoitu työote on jalkautettu kaikkeen toimintaamme.