Varhaiskasvatuksen suhdeluvut määritettävä tarkemmin

10.06.2019

Valtuustoaloite

Jätetty 10.6.2019

Käsitelty 26.10.2020

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto antoi vuoden 2019 alussa huomautuksen Jyväskylän varhaiskasvatuksen järjestämisestä. Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden antamasta selvityksestä käy ilmi, että varhaiskasvatuksessa on ollut paljon henkilöstön poissaoloja tai ryhmien henkilökuntamäärä on ollut liian pieni suhteessa lasten lukumäärään. Hoito- ja kasvatushenkilöstön ja lasten välinen säädösten mukainen suhdeluku on ylittynyt toistuvasti tarkastelluissa päiväkodeissa. Useassa ryhmässä hoito- ja kasvatushenkilöstön määrä on ollut suurempi kuin kolme, jolloin lapsia on ollut ryhmää kohden varhaiskasvatuslain mukaan säädettyä lapsilukua suurempi määrä.

Varhaiskasvatuslain 36 §:ssä todetaan, että päiväkodissa voidaan poiketa 35 §:ssä tarkoitetuista suhdeluvuista tietyin kriteerein. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhyt- ja yhtäaikaisesti päiväkodissa enempää kuin suhdeluku edellyttää. Lisäksi suhdeluvuista voidaan poiketa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti laajennettaessa lapsen varhaiskasvatusaikaa 17 §:n 4 momentissa tarkoitetulla tavalla.

Jyväskylässä varhaiskasvatus on toteutettu mahdollisimman kustannustehokkaasti. Vanhemmille on epäselvää, millaisissa ryhmissä lapset ovat ja ovatko suhdeluvut lain mukaiset. Laki ja osaltaan myös tuntiperusteinen maksujärjestelmä mahdollistavat lisäksi sen, ettei lasten todellinen lukumäärä vastaa suhdeluvuissa ilmoitettua lapsilukua. Suhdelukujen kanssa säätäminen vie henkilökunnan työaikaa ja on pois perustehtävästä. Vanhemmilta ja varhaiskasvatuksen henkilöstöltä saadun palautteen perusteella Jyväskylässä on tarpeen määritellä varhaiskasvatuksen suhdelukukäytännöt lain edellyttämää määrittelyä selkeämmin - olemmehan aikaamme edellä ja panostamme lapsiystävällisenä kaupunkina asukkaidemme hyvinvointiin.

Esitämme, että Jyväskylässä tehdään tarkennuksia varhaiskasvatuksen toimintakulttuuriin seuraavilla kirjauksilla:

  1. suhdeluvuista ei saa poiketa ennalta tiedettyjen poissaolojen takia,
  2. suhdeluvuista saa poiketa enintään yhden päivän ajan,
  3. suhdelukuja tarkastellaan ryhmätasolla, ei yksikkötasolla,
  4. lasten laskennallisesta puolittamisesta luovutaan, jokainen lapsi lasketaan kokonaisena.

Nämä säännökset otetaan käyttöön sekä kunnallisissa että yksityisissä varhaiskasvatusyksiköissä ja niiden toteutumista valvotaan säännöllisesti.

Leena Lyytinen - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita